Combest-hr-2

Biodoseerunit

 

De biodoseerunit is de aanvoerbuffer voor de mestverbrandingslijn. De biodoseerunit verzorgd de toevoer van een homogeen product aan de droger.

Vulmethode
De biodoseerunit wordt middels een shovel of verreiker
gevuld met pluimveemest. De inhoud van de biodoseerunit wordt bij voorkeur zo gekozen dat het slechts één maal in de 48 uur bijgevuld moet word en (dus niet op zondag!).

Snijden en mengen
Het is voor het drogen en verbranden van de mest belangrijk dat de mest fijn korrelig is en homogeen qua vaste stof gehalte. De pluimveemest bevat regelmatig plakken vastgelopen mest. In de mengunit worden deze plakken mest klein gesneden en goed gemengd. Hiermee kan zeker gesteld worden dat de mest een zo constant mogelijke structuur en droge stof gehalte krijgt ten behoeve van het drogen en de verbranding.

Materiaalkeuze
Daar waar nodig is de binnenkant van de biodoseerunit bekleed met RVS of polyethyleen (PE). Dit verlengt de levensduur.

Energiegebruik
In de biodoseerunit bevinden zich een of twee meng spiralen. Elke mengspiraal heeft zijn eigen aandrijving. Wanneer de unit geheel gevuld is draait slechts een van de mengspiralen. Alleen wanneer het nodig is draaien beide spiralen. Zodoende wordt niet meer elektrische energie gebruikt dan nodig.

Weegunit
De biodoseerunit staat op een weegunit. De weegunit geeft aan hoe vol de biodoseerunit is. Zodra de biodoseerunit bijna leeg is ziet de operator op een display dat de biodoseerunit bij gevuld moet worden.

Mestboekhouding
De weegunit geeft de info door aan de datalogger. Dit is noodzakelijk voor de mestboekhouding.

Afvoer van de mest
Aan de onderkant van de biodoseerunit wordt de mest middels een vijzel of transportband afgevoerd naar de droogunit of verbrander.